Fotografije, sheme i uputstva kako napraviti svoju opremu za proizvodnju piva.
#329 od Shone
03 Jul 2014 21:34
How to Make a Mash Tun


Ja se izvinjavam što ovaku temu počinjem, video uputstvom na engleskom jeziku. Razlog je nedostatak, kvalitetnog fotoaprata, da isti projekat upotpunim fotografijama. čim budem došao do njega, napraviću specifikaciju i detaljno objasniti kako sam ga napravio. Dotle se nadam da će vam ovaj video, biti od koristi.

DIY Mash Tun

Sličan dizajn kao sa predhodnog videa, glavna razlika je u materijalu od koje su cevi kroz koju se filtrira sladovina, od različitog materijala. Dok je na gornjem snimku materijal bakar., ovde se radi o CPVC materijalu, koji je otporan na visoke temperature i kiselu sredinu. Kod nas se CPVC može nabaviti u prodavnici vodovodnog materijala u Zemunu. Mislim da je CPVC mnogo bolje rešenje od bakra, tako da ću ja moju rešetku zameniti.How to make a MASH TUN - ADVANCED


U trećem videu se opet radi o promeni, sita. U ovom slučaju sladovina se cedi kroz armiranu mrežicu od vodokotlića iz kog je izvučeno crevo.

#342 od Stole
03 Jul 2014 23:10
Valjda konzerva te tecnosti za spajanje, koja joj je cena.
#350 od Shone
03 Jul 2014 23:46
Nisam rekao da nije, kažem da mnogi to ne rade zbog, lakšeg rasklapanja i čišćenja. Ja sam moju bakarnu lemio na svakom drugom spoju. Pa mi se rastavila, kada sam ukomljavao Bauka ( Dry Stout ). Sad je zavarena sa svih strana, a čistim je kiselinom. Ovo bi trebalo da tesnije nailazi, verujem da su se moje bakarne cevčice raširile prilikom varenja, i da su se rastavljale prilikom mešanja komine.
#354 od Mali Bane
04 Jul 2014 09:51
http://vimeo.com/63918361
Ja cu napraviti ovo. Veci deo je vec napravljen, fali samo da nakacim ovu "cev" sto ide na vodokotlice na plasticno crevo unutra. Igrom slucaja sam imao piknik frizider od 50 litara sa vec izbusenom rupom i odusevio se jer mi je samim tim najprostije resenje (ovo) u startu dostupno :)
Bakar kada sam koristio nisam ga lemio nego samo malo iskrivim cevcice da bi same sebe drzale i to je to. Ali za taj bakar sam bio svestan u startu da mi je prelazno resenje.
#356 od Shone
04 Jul 2014 12:28
Nadam se da ćeš sve dokumentovati slikama, napraviti specifikaciju materijala i postaviti ovde. Inače predlažem ti još jednu stvar, možeš stiropor kao izolaciju da zameniš, jednom vrstom purpene koja se ne širi. Time ćeš dobiti malo teži mash tun, ali će biti daleko efikasniji. Gumice napravi od silikonskog kalupa za pečenje, ima ga u svim većim marketima. Bilo bi dobro da imam slike toga što si počeo da praviš, kako bi na dalje mogli da ti predložimo ono što mislimo da treba da promeniš. Nećeš se pokajati, ima tu još par stvari koje bi svi trebali da uradimo.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju