Fotografije, sheme i uputstva kako napraviti svoju opremu za proizvodnju piva.
#6821 od civi
20 Okt 2015 09:45
Verujem da mnogi znaju šta je ovo ali da ostavimo pokolenjima u nasledsvo sve na jednom mestu, a i mislim da ovaj kontroler zaslužuje svoju temu na ovom forumu.

STC-1000 je malo napredniji termoprekidač, termostat..... ili kontroler temperature.
Ovaj kontroler ima mogućnost da pali i gasi kako hlađenje tako i grejanje pa ako se sve podesi kako treba imamo mogućnost da u nekoj komori za fermentaciju ili nekoj prostoriji imamo konstantnu temperaturu tokom cele godine bez obzira da li je potrebno određeni prostor zagrejati ili ohladiti.
Princip rada ovog kontrolera je jako prost ima termometar koji je precizniji od frižiderskog ili sobnog, ima dva izlaza za struju toplo i hladno pa ukoliko je temperatura ispod zadate on daje sturju (uključuje) grejač ili u suprotnom pušta stuju (uključuje) hlađenje.

Stc-1000 je minijaturnih dimenzija i izgleda ovako:

Slika

Evo i šeme kako sam ja to povezao:

Slika

Evo i moj projekat kako izgleda:

Slika

Slika

U nastavku ću pokazati kako radi u praksi, a i izradu samog kućišta.
Da napomenem da za povezivanje ovog uređaja je potravno svega metar žice ali sam ja to hteo da malo drugačije vizuelno izgleda i da ima indikatore protoka struje kada greje a kada hladi.

Ukoliko je nekome potrebna pomoć stojim na raspolaganju.
Poslednji put menjao civi dana 28 Dec 2015 11:53, izmenjena 2 puta
#6823 od raix
20 Okt 2015 12:25
STC 1000 se moze nabudziti da izgleda kako hoces ili sto je najbolje da se vezu zice i montira u sta god imamo pri ruci. Moj stoji u kutiji od parfema, bila mi taman zgodna da je iskoristim.
I da skrenem paznju svima koji planiraju da sastve ovako nesto. Indikatori, kao sto su ova zuta i plava sijalica kod Civija nisu potrebni. Imaju samo vizuelni efekat. Na samom displeju postoji lampica koja se pali u zavisnosti od rezima rada cool/heat.
@Civi koja je funkcija ovog osiguraca? Posto vec takav osigurac imamo na razvodnoj tabli. Mozda jedino ako je manja amperaza pa da iskoci kada ti pregori sijalica u komori :)
#6825 od SVR
20 Okt 2015 13:08
Ako se resite da nabavite jedan ovakav temp. kontroler obratite paznju da ima funkcije GREJANJA I HLADJENJA.
Kina pravi pa postoje modeli samo sa jednom funkcijom, zato pogledajte na nalepnici semu koja je na svakom kontroleru i proverite da li su predvidjeni za obe
#6828 od civi
20 Okt 2015 13:28
@raix svrha osigurača je da ukoliko dođe do nekog "kabum" pregori osigurač i tu se zaustavlja kuršlus. STC radi na 10A tako je i osigurač na 10A dok kućni osigurači osim 10 imaju 16, 20 pa i 25 ampera i nikad ne znam za šta ću ga upotrebiti i u koju ću utičnicu da utaknem. Kao što si i sam naveo STC-1000 se može koristiti za razne stvari pa tako ukoliko stavim grejač umesto sijalice u frižideru može lako da dođe do pika od preko 10A što može izazvati pregorevanje uređaja i izbijanja nekog osigurača u tabli. Ovaj osigurač svakako nije neophodan ali može biti vrlo koristan.
Što se tiče indikatora to sam i napisao da je samo moj hir jer mi je lakše i lepše ovako, naravno da može i bez njih. Za povezivanje je kao što sam naveo dovoljan metar žice.
#6830 od Shone
20 Okt 2015 14:19
Bilo bi lepo da si postavio šemu na kojoj se vidi zadnji deo kontrolera. Siguran sam da na njemu postoji šema i da piše šta se sa čime vezuje, ali samo u tom slučaju šema ima smisao.
#6831 od SVR
20 Okt 2015 14:36
osigurac vezan pre STC moze da spase STC u slucaju kratkog spoja bilo koje vrste
#6832 od civi
20 Okt 2015 16:33
@Shone, namerno nisam stavio šemu koja je nacrtana na njemu kao ni šemu iz uputsva jer ko se bude vodio tom šemom sigurno će napraviti kratak spoj.

Na internetu se može naći masa šema kako su ljudi to povezivali ali ja sam ovde nacrtao svoju šemu po kojoj sam ja spojio. Svakako da postoje i komplikovanije i jednostavnije izvedbe ali svakako na kraju se dobija kontroler temperature a sve ostalo je šminka.

ipak da ne ostanem dužan evo i zadnje strane moje radne verzije (boje žica nisu kao na šemi, boje treba da budu kao na šemi)

Slika
Poslednji put menjao civi dana 06 Mar 2016 22:27, izmenjena samo jedanput
#6868 od civi
26 Okt 2015 09:36
Treba da znate da ovaj kontroler ima opciju kalibracije temperature u rasponu +-10C, ja sam moj STC kalibrisa jer je pokazivao 0,8C stepeni višu temperaturu od stvarne. Ovom prilikom sam koristio termometar koji pokazuje stvarnu temperaturu od 100 stepeni pri ključanju vode i 0 stepeni u ledenoj vodi, dakle vrlo je pogodan za kalibraciju drugih termometara pa i samog STC-1000.
#6869 od civi
26 Okt 2015 10:50
Podešavanje ovog kontroleta ide sledećim redosledom:

Pritisnite dugme "S" i držite 3-4 sekunde dok se na ekranu ne pojavi "F1" zatim tasterima gore/dole biramo opcije od F1 do F4

nakon odabira opcije istovremenim pritiskom tasterima "S" i gore/dole podešavamo željenje vrednosti, kada doteramo željenu vrednost pritiskamo taster za uključivanje/isključivanje i tada je memorisano.

F1 - opcija za zadavanje željene temperature (po difoltu je 10C)

F2 - opcija za odstupanje od zadate temperaturi podeša se u rasponu plus minus (npr 0,5 stepeni).

F3 - opcija za interval provere temperature može se podesiti u rasponu od 1 do 10 minuta i ide na ceo minut

F4 - ocija za kalibraciju sonde-uređaja može se doterati u rasponu od +-10 stepeni sa korakom od 0,1

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost