Fotografije, sheme i uputstva kako napraviti svoju opremu za proizvodnju piva.
#967 od Stole
23 Jul 2014 23:59
Ovo izgleda super jednostavno. Samo je pitanje od cega se pravi ta potapajuca sipka i koliko volumena piva zapravo moze da kontrolise. Takodje, ovo je uzasno jeftino napraviti. Potreban je 1 termostat, 1 heat sink, 1 ventilator kulera, 1 peltier i ta potapajuca sipka, od cega god da je.

Daj tog oveka na forum sto pre :D
#968 od SVR
24 Jul 2014 00:15
Shone je napisao:Evo par klipova ja planiram da preradim frižider.

................


Odgledao sam prvi i resio da prvo dete nazovem po tebi.
Ako bude zensko ..jebiga. :lol:
Prvo reko' pa gde nadje ovo Shone, rasturas frizider, ko ce da ga sastavi, punjenje, lemljenje odrali bi te, a onda vidim da nema posla za frigo servis, rasklopis i nasrafis na komoru.
Najbolje je sto imam 10-tak tabli sper ploce koji mi se vuku i ne znam sta bi snjima.
Lalp nisam naisao na ove klipove- ne znam :shock:
#985 od Shone
24 Jul 2014 16:42
Ova gospođa Steeljan ume da napravi korisne stvari u kućnom pivarstvu. Jedino mislim da ovo može još bolje obzirom da pozicija ventilatora nije dobra. Potrebna su dva ventilatora tako raspoređena da vazduh može da cirkuliše u krug, unutar frižidera. Voda će duže ostati zaleđena i time obezbediti duže hlađenje, u koliko u flašu u kojoj voda dodate malo soli tj. napravite slani rastvor. U koliko ne želite da to radite na ovaj način.
Možete kupiti veći aluminijumski hladnjak i na njega montirati peltier element i kod njega je potrebno obezbediti cirkulaciju, jedan ventilator koji će odvoditi hladan vazduh i drugi, koji će pomoći da se ta cirkulacija ubrza.

peltier element link;
http://www.interhit.rs/razno/13748-pelt ... 16131.html

Svakako do ovog elementa možete doći i jeftinije, stvar je na vama da procenite jesu li ti elementi zadovoljavajućeg kvaliteta i da li odgovaraju vašim potrebama.
Jedna od mana peltier elementa je ta što ne trpi često uključivanje i isključivanje, tako da se mora kontrolisati na drugi način, kolega Vitke je u tu svrhu predložio Adruino. Na kraju koliko para toliko muzike, nađite pravi odnos mogućnosti i vaših potreba. Ja delim mišljenje sa civijem, da je polovan mali frižider u koliko ga imate gde mnogo bolja i isplativija opcija obzirom da u njemu možete čuvati i 15L kornelius kegove sa montiranim crevom i pištoljem slavinom za točenje.

Slika

http://www.goglasi.com/search?q=slicni%3A49996809+Peltier+hladnjak+12V+60W+5kom+(NOVO)

Fermentation Chamber Chiller 2.0

#989 od SVR
24 Jul 2014 23:08
Ipak se tip sa gradnjom one komore sa I klipa prekombinovao.
Gornji deo fermentor (12-19 C) a donji frizider ??
Ali moze da posluzi za kondicioniranje flasiranog, mada ja bi ostavio sve iz jednog dela kao veelika komora.
Da li OBODIN moze ovako da se demolira? :twisted:
ili jedan kombinovani frizider? :ugeek:
#990 od Shone
24 Jul 2014 23:21
Naravno da može to ću i da uradim.



#991 od Stole
24 Jul 2014 23:27
Od svega, rabljenje jednog frizidera/zamrzivaca i pakoanje istog u veliku komoru je najrealnije i najefikasnije. Cenim da ce se pazariti jedan sanducar zamrzivac za rabljenje u skorije vreme.
#992 od Goran
25 Jul 2014 00:10
Koje je najbolje rešenje dostupno u srbiji za kontroler temperature?
#994 od SVR
25 Jul 2014 00:59
Ne bas tako.
Taj nema mogucnost prikljucivanja 2 'tela'. Jedno grejno a drugo za hladjenje.

$T2eC16F,!)MFIc!S3V,qBS(L5nomOg~~60_57.JPG


mada neprirodno mi je da hladim frizider, a onda dodam npr. sijalicu da ga greje???
Kao da ne bi pivo bilo 3minuta na 18C??
Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.
#995 od Stole
25 Jul 2014 01:06
Ovo onda

Mada mene kod ovih stvari najvise brine temperaturna sonda. Posebno ukoliko bih je uronio u HLT/MLT

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost