Fotografije, sheme i uputstva kako napraviti svoju opremu za proizvodnju piva.
#14463 od Duća
24 Mar 2017 13:36
Da to sam svakako uračunao u dimenzije. Imam dosta patrona od ručnog frižidera koje odlično hlade a zauzimaju malo prostora.
Mislim da je ovo def najjednostavnija i najjeftinija opcija za nas početnike!
U mom slučaju ili ovako ili da držim fermentore u prljavom podrumu gde mi temperatura strašno varira i prelazi već sad 22 C u toku dana...
#14464 od raix
24 Mar 2017 13:56
Ostavi prostor i za vrenjacu. Jedan od nas je taj detalj prevideo. Morao je da busi poklopac.
#14468 od Duća
24 Mar 2017 15:51
:lol: dešava se i najboljima...
Uračunao sam i vrenjaču u dimenzije i malo uzdignuća fermentora radi lakšeg istakanja uzoraka.
Samo ću ići sa varjantom bočnih vrata pošto će mi tako biti zgodnije da dođem do slavine fermentora i generalno mi je to zgodnija varijanta.
#15682 od velja
15 Avg 2017 08:42
Koliko je visok fermentor od majstora sa vrenjacom? Da li moze da stane u frizider visine 80cm koji ima friz a dole stepenik?
#15683 od civi
15 Avg 2017 09:07
Nemože da stane, šonetov frz je visine čini mi se 80 ali ima onaj friz gore koji se prilikom izrade komore iskrivi na dole pa dodatno hladi a pritom oslobadja prostor.
Visina samog fermentora je ako se ne varam 40 cm + vrenjača nekih 10 cm (davno sam merio)
#15684 od Sinisasky
15 Avg 2017 09:25
Stace u taj frizider ali ako nema mali zamrzivac od gore. Ja imam frizider 80cm bez zamrzivaca. Staje taman.
#15686 od bogyns
15 Avg 2017 12:43
Pozdrav svima,

evo da napišem nešto o mom iskustvu sa fermentacionim komorama.

Imao sam dva frižidera u koje sam ubacivao po bure sa 35-40l piva. I jedan i drugi su krepali posle samo jedne ture. Količina piva koja je preporučiva ne bi trebalo da pređe više od 20l ili 5 galona. Jednostavno, klasični frižideri nisu predviđeni za hlađenje tako velike količine tečnosti odnosno mase.

Sada imam tri zamrzivača, dva od 400l i jedan od 320l. svaki sam kupio za manjeod 6000 hiljada dinara.
STC-1000 kontrola na svakom od njih i prezadovoljan sam. Brzo spuštaju temperaturu, još bolje je održavaju kod mene trenutno u +/- 0.3°C . Za zagrevanje zimi koristim električnu ćebad 60W koju obmotam oko oba bureta u komori i koje glumi plašt kao na pravom fermentoru. i nikakvih problema nikad nisam imao.
Radio sam duple tur 2*35l i ređe dve ture po 47-50l . Perfektno funkcionišu.

Troškovi struje za mesec dana, kada su mi sve komore pune i kada kontinualno radim i prebacujem piva da bi kapacitet bio pun nisu prešli 2500din a tu sam uračunao i bojler od 80l (radi po potrebi) , bojler 5l isto radi po potrebi , herms i rasvetu.

Troškovi sa vodom i strujom u punom kapacitetu, kontinualno kuvanje vikendom , znači da u svakom momentu imam 5 zauzetih fermentora, nisu prešli 4500 dinara.

Eto to je monje dosadašnje iskustvo i čvrsto preporučujem zamrzivače kao pouzdanu i jeftinu alternativu koja ne iziskuje puno dodatnog rada, trčanja po ovo ili ono, dodatno zamrzavanje flaša i ostale gluposti ali samo u slučaju da imate prostor gde ćete ih smestiti.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju