Fotografije, sheme i uputstva kako napraviti svoju opremu za proizvodnju piva.
#928 od dalibor
22 Jul 2014 20:44
Moj sledeci "projekat" fermentaciona komora,
Za fermentator/plasticna kanta od 30 lit
Potrebno:
Stiropor 80 mm ili 100 mm (ja sam koristio 80 nije bilo 100 mm), 3 table (1000 x 500 mm)
Duck Tape ili SOS traka oko 50 - 60 m
Stapici drveni za raznjice

Evo kako to izgleda u pocetnoj fazi.
Slika
Ovo je samo fiksirano stapicima za raznjice i obmotano sirokom trakom. Nisam jos nabavio Duck Tape.
Slika
Slika

Trenutno je unutra fermentator velicine 20 litara sa 10 litara piva.
Za obaranje tempetature koristicu zaledjene plasticne flase od 0,5, 1,5 i 2 lit.
Javljam rezultate testiranja. :ugeek:
#929 od SVR
22 Jul 2014 20:57
Cini mi se da je taj tip 'komore' dobar jedino ako treba da podignes temperaturu pri fermentaciji. Flasa od 2 litra se topi pri ovim temp. za 4-5 sati >znaci moraces da uvedes 24h dezurstvo.
Ja bi prvo vecu, da moze da stanu bar dva suda za fermentaciju.

Po uzoru na one 'klima uredjaje' od 60-80 EU , mozda ste imali prilike da vidite kako rade, ubaci se blok leda, preko kojih ventilator duva vazduh, i na izlazu imate hladan vazduh (dok se ne istopi). Daleko od klima uredjaja ali mislim da je primenjivo za ove kulere za fermentor. Dobili bi istu temperaturu u celoj kutiji.
evo kako moze da se napravi ,samo da duva u fermentor
http://www.instructables.com/id/Simple- ... nditioner/
#930 od Goran
23 Jul 2014 00:00
Stiropor možeš lepiti lepkom za drvo, možda ti je elegantnije rešenje od štapića i traka
#931 od Stole
23 Jul 2014 00:49
Ovo je po meni najbitniji DIY projekat od svih. Na stranu mash tun-ove i ostale drangulije, kontrola fermentacije je najbitniji aspekt kucnog pivarstva. Dobro, ajde, higijena je najbitniji ali higijenu niko ne gotivi :mrgreen:

Ja na ovu temu imam milion ideja i ni jednu nisam siguran da li bih sprovodio u delo. Ako su fermentori stakleni baloni ideja mi je bila da koristim ovakvu stiroporsku kutiju s tim sto bih na nju dodao Peltierove elemente za grejanje/hladjenje zajedno sa termostatom.

Nazalost, nisam mogao da nadjem nikoga ko ima iskustva sa Peltierovim elementima i fermentacijskim komorama da bih mogao da potvrdim ovu ideju. Cisto da pojasnim, prenosni piknik frizideri koji se stekaju u kola rade na principu Peltierovih elemenata, ali oni samo hlade.

@dalibor

Ovu tvoju komoru mozes opusteno da pretvoris u temperaturno kontrolisanu tako sto ces na nju dodati poklopac od elektricnog prenosivog frizidera koji ce se kontrolisati termostatom.

Ono sto je meni vecito pitanje bilo jeste koliko je takav sistem efikasan i koliko velike fermentore bi mogao da opskrbi? Da li bi ovakva stiroporska komora sa jednim poklopcem od prenosivog elektricnog frizidera mogla da odrzava temperaturu za dva fermentora od po 54l za 40l piva u sebi?
#933 od Mali Bane
23 Jul 2014 11:02
Ja gledam da prebacim svoje kuvanje i fermentaciju negde gde je kontinuirano hladno, pa da tu pravim fermentacionu prostoriju...daleko je lakse zagrejati nego ohladiti :)
#934 od civi
23 Jul 2014 12:40
Stole,
evo ja imam iskustvo sa Peltier-elementima. Nije tačno da oni samo hlade već sasvim suprotno oni rade na principu razlike temperature da se tako izrazim. Dakel što je jedna strana toplija druga je hladnija i obratno to znači da je dovoljno samo okrenuti pločicu naopako u istom tom poklopcu i dobiti suprotni efekat. To je što se tiče same pločice-elementa princip rada. Što se tiče struje veruj mi da će ti potrošiti poprilično stuje u odnosu na bilo koje drugo grejno ili rashladno telo. Kod nas je jako teško doći do voih pločica i poprilično su skupe (pozovi mikro princ pa pitaj za cenu i veličinu)
#935 od Stole
23 Jul 2014 14:50
Hvala civi,

Znam da oni greju takodje. Jedna strana greje, druga hladi. Obrtanjem polariteta obrcemo i koja strana hladi a koja greje. Moja ideja za temperaturno kontrolisanu fermentacionu komoru je bila peltierov element (koje god velicine) sa heat sinkovima i ventilatorima sa OBE strane. Termostat bi odredjivao potrebu za hladjenjem ili grejanjem i preko releja (verovatno, u to se bas najbolje ne razumem) slao struju odgovarajuceg polariteta. Tako bi se dobio sistem koji fizicki ne bi trebalo okretati ukoliko zelimo grejati komoru a ne hladiti.

Ta strujna neefikasnost me najvise i brine, ali nigde ne mogu da nadjem neke empirijske ili uporedne podatke. Ili brat bratu da mi neko kaze koliko mu je skocio racun za struju zbog peltiera.
#937 od SVR
23 Jul 2014 16:29
Stole je napisao:Termostat bi odredjivao potrebu za hladjenjem ili grejanjem i preko releja (verovatno, u to se bas najbolje ne razumem) slao struju odgovarajuceg polariteta. Tako bi se dobio sistem koji fizicki ne bi trebalo okretati ukoliko zelimo grejati komoru a ne hladiti.
Ta strujna neefikasnost me najvise i brine, ali nigde ne mogu da nadjem neke empirijske ili uporedne podatke. Ili brat bratu da mi neko kaze koliko mu je skocio racun za struju zbog peltiera.


Jednostavije je sa STC1000 sklopkom.
#938 od Stole
23 Jul 2014 16:59
Verovatno, ja sam laik na tom polju. Imam ideju ali tesko da bih sam to sproveo u delo.
#943 od civi
23 Jul 2014 19:17
ja sam pravo hjumidor za cigare sa ovim elementom, leti je uspevao da obori temperaturu i to bez problema problem nastaje kada je zapremina prostora koji hladi veliki u odnosu na površinu pločice. Ručni frižideri su čista prevara jer kada ga napunite ovaj element hladi samo onaj prazan prostor od namernica do vrha friza koji je jako mali. Kada imate komoru koja ima fermentor u sredini a oko njega prazan prostor to je mnogo veća zapremina. Ja iz mog ličnog iskustva sa ovim elementom nisam zadovoljan, što se potrošnje tiče nisam merio kolika je ali na wikipediji kažu da je iskorišćenost 5-10% pa ti sad računaj na veću zapreminu.
U suštini ako se neko i odlučin na peltier neka vodi računa kad bude kupovao pločica treba da je što veća i da je delta te što veći kako bi uspeli bolje da hladite odnosno da grejete.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost