Fotografije, sheme i uputstva kako napraviti svoju opremu za proizvodnju piva.
#15905 od Panić
01 Okt 2017 20:55
Samo da nadješ odgovarajuću plastiku. Otvarao sam neki mali kuhinjski bojler, svi sada noviji imaju plastični kazan i grejač od 2kw. Na njemu je oznaka plastike "PP5" oni greju vodu do 60C, valjda mogu i malo više.

Pozdrav
#15908 od Miodragz
02 Okt 2017 01:49
Polipropilen je porozan materijal. To znaci da upija u sebe tecnosti koje su skladistene u PPu. Aplijacija PPa je ok samo za jednokratnu upotrebu kada se prica o prehrambenim prozivodima. Za visekratnu upotrebu ti treba HDPE - oznaka 2.
#15914 od Miodragz
02 Okt 2017 19:27
Znas kako, kad si vec kupio PP, uzmi boju za jaja i razblazi u visokoj koncentraciji par pakovanja. Uliji u PP posudu i operi posle jednog dana. Ako se imalo boja primi na posudu kupi HDPE.
#15926 od SVR
03 Okt 2017 22:35
Momci.... low tech, pustite farbe za jaja i PP5??
to se u mojoj varijanti zove KANTABREW i napravio sam do sada nekoliko, od 30-50litara, poslednji sam cak pravio jednom poznatom gipsy craft majstoru :-) .
Kada dodje hladno (i hladnije) vreme kuvam u stanu na KANTABREW a spremam se da na kantabrew dodam kontrolu temp ukomljavanja u vise verzija. Arduino NANO ili najobicniji temp kontroler za inkubatore i grejac od 2500W
HDPE ili PP je OK, akomozes da biras biraj HDPE.
Biraj deblju plastiku, debljih zidova. Ta plastika se proizvodi na temp preko 220C pa 100+ C izdrzava bez problema jedini problem je ako je isuvise tanka.
Nekoliko kanti sam i vario jer hoce da puknu kod grejaca ili dok sam nosio pune kante na hladjenje u kadu puknu od tezine i temp.
Plava burad sa metalnim spanerom su HDPE i OK su za ovu upotrebu a ima ih 50-60 lit .
Umesto vrece kao kod klasicnog BIABa , zadnjih par puta koristio sam kantu koju sam izbusio i u koju sipam slad i ukomljavam, kao kod Braumeister-a ... ali koristio sam svega 1-2x prosle zime pa nisam jos stekao misljenje yay or nay za drugu kantu cediljku

tip ...da ti sto duze potraje cim zavrsis kuvanje rasklopi i skini grejac.. meni su pucale kante kada zbog prostora stavim kantu u kantu - i onda kanta koju sam stavio u KANTABREW iskrivi grejac napravi obr momenat i plastika pukne kod rupa za grejace

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju