Infekcije, nuspojave i sve ono što se trudimo da izbegnemo.
#5340 od jovanc
13 Jun 2015 11:38
Skuvali smo pivo pre 3 nedelje ali vrenjaca jos uvek pucka po par manjih mehurica u minutu.
Gustina je 1013-1015 a pocetna je bila 1052-1054. Kvasci koje smo koristili su oni nesrecno oprani kvasci (ale kvasci) sa ove teme viewtopic.php?f=16&t=411
Po svemu sudeci izgleda smo navukli infekciju.

Moje pitanje je da li da cela tura ide u wc solju ili da probamo da je zapakujemo i molimo boga da ne eksplodira cela kuca ?

Simptom: Ne prestaje da bucka.

Uzrok 2: Gejzir infekcija. Produzno i konstantno buckanje je cesto uzrok "gejzir infekcije". Ove infekcije se mogu pojaviti u bilo koje vreme zbog prisutva divljih kvasaca ili bakterija koje izjedaju secere viseg reda, kao npr. dekstrine. Fermentacija ce nastaviti da bucka sve dok se svi ugljovodonici ne fermentisu, resultirajuci sa pivom bez i malo tela i jako malo ukusa. Ukoliko se ovo desi za vreme flasiranja, pivo ce biti pregazirano i imacete prave male fontane svaki put kada otvorite bocu.

Resenje: Poboljsajte sanitizaciju sledeci put.

Kao dodatan pokazatelj, odradite merenje aerometar. Ukoliko pivo i dalje bucka previse dugo a hidrometar pokazuje vrednost od 1.013-1.029, onda je moguce da je temperatura niza nego optimalna i kvasac se malo ulenjio. Ako aerometar pokazuje 1,013 i nize a vrenjaca i dalje bucka nekoliko puta po minuta onda ste zakacili neku buvu. Pivo verovatno nece biti pitko zbog nedostatka ukusa.
#5342 od Sava
13 Jun 2015 11:52
Ma nemoj da si blesav. Buckanje ne znaci infekcija. Toplo je, kvasac je mozda aktivan i dalje. MOzda je nocu hladnije pa se skupi sve unutra, a danju kada je toplo pocinje da se siri i ispusta gasove. Infekcija bi bila 100% da si imao FG od 1000 pa na nize, citao sam primere da su imali i 995 zbog infekcije. Tebi je FG super, mozda ide i nize i dalje.

Jesi li probao? Cak i da probas, i ako je malo cudan ukus ne znaci da je lose.

Meni X puta deluje bezvz prilikom flasiranja, a za 10 dana druga prica.

U najgorem slucaju, flasirajte par flasa, pa probaj za 3-4 dana na sta to lici otprilike.

Nisu to tolike eksplozije bas, cesto odleti samo vrh flase kao sampanjac. Nemoj da stavljas flasu gde je kreceno i stavi nesto cvrsto preko gajbe (mozda drugu gajbu).
#5344 od jovanc
13 Jun 2015 12:08
Sutra uvece cu da probam, posto je pivo u Kraljevu. Pa cu da javim kakvo je.

Ono sto me buni je fermentacija od 3 nedelje. Ale kvasci bi trebali da fermentosu za 7-10 dana. Ocigledno je da smo razvili nekog divljaka od kvasca pri pranju.

Razmisljam se da zapakujemo lepo tu turu u flase od 1L pa ako smo zeznuli manje je posla bili pri pakovanju :)
#5346 od Stole
13 Jun 2015 12:50
Nista nije ocigledno. I nikada ne bacajte nesto osim ako ne bazdi na kacu kiselog kupusa potopljenog u septicku jamu. Flasirajte i stavite na bezbedno. Bice to OK pivo. A ako ne bude, seti se tvoje racunice o ustedi novca na kvascima sa teme koju si linkovao pa mi reci da li i dalje stoji.
#5347 od taraba
13 Jun 2015 12:55
Posle koliko od stavljanja kvasca je počelo da pućka kako kažeš?
Možda nisi imao dovoljno kvasca pa sporo fermentiše.

Koji je estimate FG za taj recept?
Jel ste pogodili temp. ukomljavanja kako treba?

Prati FG merenja i vidi da li se smanjuju ili ostaju ista.
Ako se smanjuju ispod predvidjenog FG a pogodili ste mash temperaturu mozda imas infekciju, ali ne mora da znači.

Pućkanje može biti kako Sava kaže posledica temperature.
Što je pivo toplije manje rastvorenog CO2 može da zadrži. Kako raste temperatura sve više CO2 izlazi iz rastvora i odatle pućkanje vrenjače.

Nemoj da flaširaš dok ne potvrdiš stabilan FG. Meni je pšenično sa OG 1048 posle 2 nedelje bilo na 1020, a posle tri na 1015.
Predviđen FG je bio 1012.
Ja sam ga flaširao sa idejom "Prošlo je 3 nedelje, nema šanse da nije gotovo"
Dve nedelje kasnije kao posle grand prix u Monte Karlu - šampanjac na sve strane.
#5349 od Sava
13 Jun 2015 13:08
Stole je napisao:A ako ne bude, seti se tvoje racunice o ustedi novca na kvascima sa teme koju si linkovao pa mi reci da li i dalje stoji.



Nisam ja hteo da kazem "I told you so" :roll:

Ta zezancija sa pranjem nije samo stednja/trosenje para, nego i kontrola rizika. Ista fora kao sa osiguranjem na putovanju - da sam znao da nece da mi treba - ne bih dao pare, ali kada se sjebes onda shvatis da je bolje da si dao pare. :laganica:

Bice sve ok.
#5352 od jovanc
13 Jun 2015 13:46
Pocelo je da pucka posle 24h, dakle delovalo je sve cool.
est FG je 1012 po programu, tako da smo tu negde ali puckanje me plasi.
praticemo ga narednih dva dana pa ako bude stabilno ide u flase.

Mozda sam se ja samo previse uplasio posto nam se svaka fermentacija do sada zavrsila za 7-10dana i posle toga je bilo mirno. Ovde je verovatno fora sa temperaturom, jer zadnjih 20 dana konstantno raste temp. pa verovatno CO2 bezi iz bureta i to pucne.


Sto se tice cene kvasca i "i told you so", sve vise mislim da u nasoj prici pranje kvasca ne pije vodu. Tj da ste 100% u pravu. Posto pravimo pivo max 2 dana na svakih 20 dana, sve radimo na brzinu. Prosli put za 16h - 4 kuvanja je definitivno previse. E sada zelje da imamo dosta piva i nedostatak vremena dovode do zakljucka da moramo kupovati kvasac :)
Definitivno nam se vise isplati da kupujemo kesice i ne razmisljamo da li smo nesto zeznuli.

Nadam se da nece biti Grand Prix Slika
#5355 od Stole
13 Jun 2015 18:10
Bice to sve u redu nemoj da brines. A sto se tice kvasaca, sa tolikim razmakom izmedju kuvanja vi biste definitino morali da zamrzavate tako oprani kvasac jer jedino tako bi vam ostalo dovoljno stanica za zdravu fermentaciju. Smrzavanje kvasaca zahteva dodatnu zafrkanciju a naravno tu je i startovanje takvog kvasca sto opet povlaci dodatne troskove.
#5366 od civi
14 Jun 2015 11:08
To je sve OK nista se ne sekirak, ukoliko nije kiselo bice to dobro pivo, to sto izlaze mehurici i posle 3 nedelje nije nista cudno to je sasvim normalna pojava. Za pranje kvasca svako ima svoju teoriju i ne bih raspravljao o tome. Niko se nije rodio naucen, ponavljanje je majka znanja.........
#5369 od Mali Bane
14 Jun 2015 15:33
Ja mislim da se ispiranje bas isplati. Ako pazis sta radis bez brige. Sto se tice drzanja u frizideru - slobodno mesecima mozes da ga drzis, na niskim temperaturama polako odumire, i nece mu nista biti ako si bio cist. Ako nisi bio cist - jebiga. Sto se tice piva - prati FG i slobodno isflasiraj sada par flasa cisto da proveris. Druga stvar - pogledaj kako izgleda, ako je inficirano bice svasta po povrsini. Zavisi koji je kvasac u pitanju ali lako moze da bude da je prosto sporo odradio a i moguce je da se grejanjem piva ispusta sav CO2..

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost