A kad slad završi svoje, tu je hmelj za gorčinu i arome.
#1839 od Shone
17 Sep 2014 23:07
@raix

Četri litre u balonu od pet litara, all green 4 sata maksimum. Ako koristiš suvi ili tečni estrakt potrebno je još manje vremena. Jedino ako želiš da kažeš. kako ti je pola dana potrebno i za starter.
#10016 od raix
11 Mar 2016 12:37
alx je napisao:http://www.seeds-gallery.com/sr/hmelj-seme-humulus-lupulus.html


dok ne napisu koji je hmelj i za to imaju dokaz ne pada mi napamet da ga uzimam koliko god da je lepa biljka.
#12255 od jovanc
13 Sep 2016 15:23
Da ne otvaram novu temu, iskoristicu ovu.

Nasao sam neki divlji hmelj u svom kraju, posto ima jedan nekultivisan deo - prasuma pored zgrada. Radoznalosti radi sam nabrao malo i imam nameru da isprobam u nekih 4-5L piva kao hmelj za aromu. Zamisao je kao sto ste vec pisali, magnum za gorcinu npr 15-20IBU i ovaj divlji hmelj @15min @5min i @0min, stim sto bi najvise stavio na @0min.
Koliko sam gledao po netu, ovaj divljak najvise podseca na sortu Aurora - Super Styrian ali to nista ne mora da znaci. Dosta je zakrzljao i nisu velike sisarkice jer raste uz biljke do max 1,5m visine i ocigledno mu fali sunca.
Hmelj se trenutno susi na promaji, pa cu prilikom nekog narednog kuvanja da ga ubacim u pivo. Ne ocekujem nista specilajno ali zanimljivo je probati :)
Da ne duzim previse, evo slika.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
#12263 od BlackyBandit
13 Sep 2016 20:16
Evo malo da se nadovežem na temu. Nabrano danas. Ima ga u izobilju, ali kao što reče Jovanc, čisto malo za probu sam nabrao. Prilično je zreo, bio je dobro izložen Suncu. Što se tiče mirisa, ima oštar miris, više na začinsko bilje, mentu i beli biber (subjektivno) i mislim da mi cela kuća miriše. Pre neki dan sam kuvao kao čaj od istog hmelja, i prilično je bilo gorko sa tim bibernim ukusom, mada nije bio zreo kao ovaj. Ima lupulina, za ukus ćemo videti, biće neki dry hop sa Zaječarcem, Lavom ili Apatinskim.

Slika

Slika
#12344 od BlackyBandit
16 Sep 2016 16:35
Danas pala proba divljeg hmelja, osušenog i odstojalog u Jelenu 3 dana. Miris na bilje, podseća me na slamu i smolu. Što se tiče ukusa, ima intezivne arome borovine, i neka vrsta blago-gorkog ukusa kao kod zelenog čaja. Da li bih ga trpao u pivo u velikim količinam, ne, posebno ne dry hop, možda samo za osnovu kao gorčinu, ali pitanje je koliko alfa kiselina ima. Ne mogu da kažem da nema neki jedinstveni ukus, ali sigurno ne bih pravio neki single hop sa njim, niti da bude dominantan hmelj, baš zbog mirisa. Možda bi u neki tip piva sa izrazitijim ukusom na karamel/slad bio suptilniji.
#12345 od jovanc
16 Sep 2016 17:08
Moj visi u gazi na promaji. Pomirisao sam ga par puta i iz mirisa trave kakav je bio kada sam ga ubrao je prerasao u miris caja, mozda cak crnog caja koji ti pominjes. Smole, borovine i ostalog nema ni u tragu. Moguce da je moj bas zakrzljao, ali ima da ide u 5L piva :)
#17372 od Duća
11 Mar 2019 10:28
Kad smo kod divljeg hmelja... Treba ovih dana da dobijem par sadnica, pa sam mislio dekorativno na terasi da ga posadim. Da li imate neki savet u vezi uzgoja? Znam da je divlji dosta otporniji od ovih plemenitih sorti, zato sam se i odlučio njega na terasu da sadim, ali eto čisto ako imate neke smernice bio bih vam vrlo zahvalam! ;)
#17398 od raix
14 Mar 2019 17:46
Treba mu dosta sunca i dosta vode. Posto je puzavica treba mu i bar 6m kanapa da se razvija. Zastita ista kao i kod vinove loze protiv plamenjaceobavezno i protiv biljnih vasi.
Ja bih svakako uzeo plemenitu sortu. Bar ces imati sisarcice od njega.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost