Higijena je pola zdravlja, a kod piva i više od toga.
#191 od civi
28 Jun 2014 12:00
Opis proizvoda

Jedno od osnovnih pravila za uspešno pravljenje piva je čistoća tj dezinfekcija svih elemenata koji dolaze u kontakt sa pivom. Chemipro OXI je sredstvo za čišćenje i dezinfekciju, pogodno za sve vrste materijala. Aktivni kiseonik smanjuje vreme ispiranja i obezbeđuje asanaciju. Ovaj preparat se već godinama koristi u mini pivarama.
-Nema potrebe za dodatnim ispiranjem vodom.
-Ne ostavlja miris hlora
-Uklanja mirise nove plastike
-Može da se koristi na svim materijalima

Moje mišljenje
-Nema potrebe za dodatnim ispiranjem vodom, mnogi nakon tretiranja ovim sredstvom ispiraju čistom vodom, ukoliko se ne spere ostaje jedan tanak sloj nakon sušenja nešto kao talk u hiruškim rukavicama. Na netu postoji milion tema i rasprava o ovome i razna ubeđivanja da li ili ne treba ispirati pa tako svako ima pravo na svoje mišljenje. Moje iskustvo je da je preparat sasvim ok ali ja se nakon prvih par tura koje sam pravio više ne bih igrao sa ovim na duže staze.

- ne ostavlja miris hlora, da hlor ima jednu negativnu osobinu a to je da u dodiru sa vodom ima karakterističan miris naravno miris hlora što je u manjoj koncentraciji brže se gubi pa tako i recimo flače tretirane sa hlorom nakon 10-ak minuta ceđenja i sušenja više nemaju taj miris.

-uklanja miris nove plastike??? ovo mi nije baš naj jasnije jer imam fermentor koji je bar 10 puta tretiran sa ovim sredstvom kao i sa holorom pa opek kada se u njega sipa vruća voda (oko 70c) ima onaj miris plastike.

Ja ovo sredstvo koristim isključivo za nove flaše koje nabavljam sa raznih strana, tako što u kanti od polikolora imam napravljen rastvor po uputstvu. Flaše stavim u kantu, rastvor Oxi-ja zagrejem u loncu na nekih 60-ak stepeni (poseban stari lonac samo za ovu svrhu), i nalijem flaše to ostaje tu par dana pa proceduru ponovim sve dok taj rastvor oxija ne bude prljav ( o tome u nekoj narednoj temi).

Da napomenem da taj kao prah koji stoji se pojavi nakon sušenja nekad je jako teško oprati i sa spoljne strane flaše.
#200 od Shone
28 Jun 2014 14:39
Ja se izvinjavam svima, u ovom delu foruma napravljena je velika greška, koju ćemo veoma brzo ispraviti, iz jednog prostog razloga. Želim da svima u glavu uđe jedna bitna stvar, snitizacija bilo da se radi o opremi, oruđu za rad ili prirodi, ima svoja dva aspekta ili dela. Jedan deo je čišćenje ( asanacija ), drugi deo je dezinfekcija i sterilizacija. Stoga će i ovaj deo foruma vezan za sanitizaciju biti podeljen na dva dela, pošto su te dve stvari potpuno različite, iako su međusobno zavisne i na tome ću insistirati.
Primera za to barem kod nas nije teško naći, unesrećeni ljudi u skorašnjim poplavama žele da im se kuće dezinfikuju, kako bi se vratili nazad u svoja prebivališta, iako predhodno nisu izvršili čišćenje stanova, kuća i dvorišta. Slično se dešava i na našoj maloj skali, a za to su krivi mnogobrojni preparati, koji su navodno 3 u 1 kao neskafa.Ako se pitate da li zaista postoje takvi preparati i da li se koriste? Odgovor je da, postoje.
Ali u potpuno drugačijim uslovima, gde se stvari mogu držati pod kontrolom. U industrijskim pivarama, tj. proizvođačima alkoholnih pića i sokova možemo naći primer, ali to za nas male, nije slučaj.
#203 od Mali Bane
28 Jun 2014 16:51
Mislim da ti je preterivanje da toliko seckas forum. Bolje baci jednu sticky temu u ovom delu sa opisima sta j e sta i najcescim proizvodima koji se za te stvari koriste. Kao sto vec imaju dve teme o tome.
#218 od Shone
29 Jun 2014 01:46
Možda za nekog ko je prošao kroz, te dečije bolesti. Trenutno u Srbiji veoma mali broj ljudi, kuva pivo samostalno kod kuće. Nadam se da će se taj broj povećati, i da ćemo tim ljudima pružiti podršku dostojnu ovog hobija. Čišćenje i dezinfekcija su dve različite stvari, ako neko ko se tek upućuje u ovu temu, bude morao da traži po forumu informaciju o ovim stvarima i naleti na objedinjenu temu pod pojmom sanitizacija, a u njoj neki preparat 3 u 1. U moru informacija koje mora na samom početku da nauči i prihvati.
Vrlo je verovatno da će se na tome i zaustaviti.
Deljenjem foruma, na dva pod foruma, će se dobiti sledeća situacija. Onaj ko dođe na forum, ulazi u forum sanitizacija, nailazi na dva podforuma: čišćenje, dezinfekcija. Ulazi u forum čišćenje nailazi na preparat Oxi, a onda posle čitanja teme sam odluči, da li će da rizikuje sav svoj trud ili neće. Zarad korišćenja preparata koji nije namenjen u te svrhe. Preparat Oxi je pre svega veoma dobro sredstvo za čišćenje, i potrebno ga je uvek imati kraj sebe, dalje o oksiju ću barem ja, kad sve bude stajalo kako treba.
#2276 od Sinisasky
18 Okt 2014 23:04
da li rastvor oxz-ja moze da se cuva i koliko dugo?
u frizideru ili na sobnoj temperaturi?
#2277 od civi
19 Okt 2014 10:53
Pogledaj prvi post ;-)
#2303 od AleksandarV
20 Okt 2014 07:30
Mislim da nije potrebno da se ove dvije stvari razdvajaju. Prvo čišćenje pa onda dezinfekcija. Jer ako se teme razdvoje, uvijek ima opasnost da neko preskoči temu o čišćenju i obrnuto. Ove dvije stvari su tijesno povezane i idu jedna za drugom. Ja lično za čišćenje flaša koristim sredstvo za pranje prozora, a za fermentator deterdžent za suđe. Za uklanjanje mirisa iz svježe kupljenih plastičnih buradi, stavite malo sode bikarbone veče prije. Da soda upije mirise, onda na sodu naspite vode. I sa tom smjesom operite posudu. Isprati vodom poslije.

A za dezinfekciju na dan flaširanja starsan.

Drvce za flaširanje je od ogromne pomoći.

Slika

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost