Sve te male, velike i javne tajne kod pravljenja dobrog piva.
#15465 od Sremska Piva
07 Jul 2017 22:20
Sta se desilo posle......... E pa neka vam isprica ko je preziveo :beer-funnel: il se moguce nije odvalio :beer-funnel: :beer-funnel: hmmmm....
#17073 od samardzija
13 Sep 2018 21:19
Procitao sam prethodno napisano, al ipak da pitam. Uzeo sam kit od majstora i zamesao sve "by the book". U njihovom uputstvu stoji da fermentacija traje 5-7 dana pa se pitam kakva je razlika izmedju tehnologije kit-a i all grain? Ima li je uopste?

Fermentacija sa njhovim kvascem je krenula burno i veoma brzo (nekih 4h od dodavanja kvasca) i nastavila se u naredna 2-3 dana, danas je 5. dan fermentacija je i dalje u toku ali je usporila drasticno. Po koji baloncic na sat.

Sad ako bih pratio uputstvo prvo merenje bi bilo u subotu i drugo za potvrdu u nedelju. Ako je isto idemo flasiranje. S druge strane ne bih da vrsim merenje svaki dan narednih 3-4-5 dana.
Zato konkretno pitam da li da pratim uputstvo kit-a ili da slusam vas i ostavim ga bar 10-ak dana da budem siguran?

P.S sve se dvoumim dal da napisem da je temperatura u fermentoru konstantnih 24C sto opet uputstvo kaze da nije problem a kako citam pretodne postove mozda i jeste. Nista ne smrdi, sem na kvasac, al onako lepo. Par puta u toku dana mirisem vrenjacu ko debil onako na kolenima. Zanimljivo za videti ko vec nije probao :lol:
#17076 od civi
14 Sep 2018 10:22
Biće to sve ok, nediraj 10-15 dana ništa
#17108 od samardzija
18 Sep 2018 21:08
Dan 10.-ti... flasirano. FG 1.007 tri dana uzastopno, vrenjaca cuti to vreme, sad opet sta mu bog da :shock: Odlican talog kvasca, zdrave boje, zdravog mirisa, ukus tamo i vamo al nije jos gotovo. Malo mutno al kontam dok se smiri bice bolje.

Veoma zadovoljan za prvi put :D
#17312 od Komi
18 Feb 2019 15:01
Pozdrav. I pored svih pokusaja koje sam procitao sa foruma nisam uspio spustit fg ispod1020. Kvas je bio us05 11.5g. I safalet58 5g.na 25L. Isplati li se flasirat ovakvo pivo ili da prosipam? Sad mu ukus nije los. Malo se kvas osjeti. Vec je 14 dana u fermentoru.
#17313 od civi
18 Feb 2019 16:13
Ostavi tri nedelje u fermentoru, eventualno obrati pažnju na temperaturu možda je preniska ili previsoka
#17314 od Komi
18 Feb 2019 16:55
Temp.je oko 20*c. Na vrhu piva nema pjene i vrenjaca je stala skroz. Jedino kada ga malo prodrmam onda izadje nesto co2. Nzm je li dovoljno 150ml za uzorak za mjerenje fg? Toliko staje u moju menzuru. Kakvo bi bilo pivo da ovako flasiram? Hvala iskusnim ljudima na strpljenju sa pocetnicima :D
#17315 od civi
18 Feb 2019 18:37
Koliki ti je bio OG možda previsok, a malo kvasca ?
Kolika je bila temperatura u toku burne fermentacije 3-4 dan ?
Jesi li dovoljno i uopšte aerisao sladovinu ?

Šta može da se desi ?
Da šećer za gaziranje probudi kvasac pa preradi i ono šećera što je ostalo u pivu pa bude BOMBA.
#17316 od Komi
18 Feb 2019 19:08
Og nzm koliki je bio jer kad sam htio da izmjerim slomio sam hidrometar. Nisam imao gdje u blizini da kupim drugi. Temp.je stalno ista,oko 20*c svo vrijeme. Krece se od 19 do 21 jer ima termostat.Aeraciju sam vrsio pretakanjem iz bureta u fermentor sa visine i jos nekom pumpom sto sam pravio upumpavao zdrak. Bilo je dobro zapjenilo,morao sam mijesat da se slegne pjena pa opet upumpavao zdrak.
#17317 od raix
19 Feb 2019 09:55
Da li si pravio pivo od extrakta? On obicno daje visi fg od ocekivanog.
Flasiraj ako ti je bilo na kvascu bar dve nedelje ili duze i ako je fg uzastopno u tri merenja isti. Menzuru punis toliko da kad ubacis hidrometar malo piva prelije preko ivice. Dal je 150ml vise manje zavisi od zapremine menzure. Kad uronis hidrometar izvadi ga pa menzuru zatvori sakom i promuckaj. Tako ces da izbijes CO2 koji moze gurati hidrm.pa je ocitavanje neprecizno.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost