Sve te male, velike i javne tajne kod pravljenja dobrog piva.
#11210 od raix
08 Jun 2016 11:52
srdjannoname je napisao:Zatvarao si ih ili si ostavljao crevo/vrenjaču?


Sent from my iPad using Tapatalk

Ostavljao vrenjacu ali ne onu S oblika nego onu klepetusu. S vrenjaca napravi ovo sto je sone opisao.
#11217 od Dzionik
09 Jun 2016 07:23
Naravi se sifon od creva sa malo starsana u donjem delu i nemaš brige da ti povuče, vazduh mora da izklokoće kroz starsan pa je velika verovatnoća da je sterilisan. Ja sam obiočno stavljao rakiju u crevo, samo mora da bude deblje crevo, tanko nevalja.
#11365 od Visak
26 Jun 2016 09:51
Bilo je već reči o ovome na forumu, kako održavati temperaturu u fermentoru kada su spoljne temperature visoke. Nemam podrum :cry: pa sam to rešio ovako.

U špajzu, gde je od ujutro 25 stepeni, mi je fermentor pogružen u nešto veće bure, gore presečeno. Zidovi fermentora su prekriveni vodom nešto iznad nivoa piva (ima oko 22l, kad radim 24-25l onda će biti taman, ovako malo pliva fermentor, ali ne smeta za curenje). Slavina fermentora je zašrafljena kroz obe posude, između dodata gumica. Testirao sa vodom, dihtuje. Ne mora fermentor da se vadi iz bureta da bi ga istočio na kraju. Donji desni ventil sa metalnom slavinom prima česmovaču, gornji levi samo preliva višak i tera u baštu. Kada se podesi da lagano curi dobijem 19 stepeni oko fermentora, unutra je 2-3 više, radi posao... evo slike.

Slika
#11367 od SVR
26 Jun 2016 21:21
Slikaj molim te i kada ga budes rastavio. Usput mora te pitam.. sta znaci " pogružen"?
#11371 od Visak
27 Jun 2016 07:11
Slikaću kad rastavim, svakako, ali to će doći negde oko 10.jula, a pogružen je trebalo da znači potopljen... ne znam odakle mi :-)
#11372 od srdjannoname
27 Jun 2016 07:21
Jesi li računao koliko vode ćeš da potrošiš za dve nedelje fermentacije i šta će biti kada temperatura vode bude preko 20 stepeni?


Sent from my iPad using Tapatalk
#11373 od Visak
27 Jun 2016 11:22
Voda mi je bunarska, ima 15 stepeni, ali s obzirom da mi samo curka, malo se zagreje u crevu (kraćem) a malo oko fermentora. Računao sam da toplija ide gore pa mi zato preliva baš tu. Par puta dnevno kontrolišem temperaturu, barem prvih dana, a jutros sam (kao da sam znao šta će me pitati ;) ) merio koliko vode prođe, a da mi drži temperaturu na 19 stepeni. Dakle, za dve sedmice oko 2.5 kubika. Kad mi popodne pređe sunce na crevo, duplo pojačam dotok, tokom par sati, i to mi izađe na 5 kubika mesečno, u proseku, po članu domaćinstva, valjda, prosečna potrošnja leti za taj period je 4 kubika, meni izađe na 3 - 3.5, pa nije strašno. Pivo inače računam za člana porodice :D .


A pošto će leto biti u jeku da čekamo da snimim kako sam ovo sastavio, evo skice.



Slika
#11374 od taraba
27 Jun 2016 18:57
Inače nema potrebe da držiš temperaturu cele dve nedelje. Prvih 3-4 dana su jedino bitni.
#11386 od Visak
28 Jun 2016 15:06
Inače nema potrebe da držiš temperaturu cele dve nedelje. Prvih 3-4 dana su jedino bitni.


Čekaj. A posle toga ako ide do 25 stepeni, koliko mi je u špajzu, nema veze? Sorry, početnik sam, samo pitam...
#11391 od Ćiva KG
28 Jun 2016 17:48
Visak je napisao:Čekaj. A posle toga ako ide do 25 stepeni, koliko mi je u špajzu, nema veze? Sorry, početnik sam, samo pitam...

Valjao bi odgovor na ovo pitanje što pre. Mislim da će mnoge to da zanima u ovom trenutku. Ja mogu samo da ponudim na degustaciju ono što sam danas flaširao nakon poslednjih 7 do 10 vrelih dana... Miris definitivno nije isti...

EDIT: probah ga juče (9 dana od flaširanja) i ništa mu ne fali. naprotiv... :beer-funnel:
Poslednji put menjao Ćiva KG dana 08 Jul 2016 11:18, izmenjena samo jedanput

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost