Kao osnovni slad koristio sam 3kg pilsner ekstrakta a kao specijalne sam ukomljavao munich,amber,b.malt,melanoidin i jos jedan nzm tacno koji i 300grama psenicnih pahuljica. Sve zajedno 2.5kg. plus ova 3kg ekstrakta. Na kraju dobio 25L piva u fermentoru. Kuvao 32L sladovine. Ma nasukao me covjek uzeo sam bacvu toga ekstrakta. Volio bih da nisam da pravim sve od jecma. Na kvascu je danas 15-ti dan.
raix je napisao:Da li si pravio pivo od extrakta? On obicno daje visi fg od ocekivanog.
Flasiraj ako ti je bilo na kvascu bar dve nedelje ili duze i ako je fg uzastopno u tri merenja isti. Menzuru punis toliko da kad ubacis hidrometar malo piva prelije preko ivice. Dal je 150ml vise manje zavisi od zapremine menzure. Kad uronis hidrometar izvadi ga pa menzuru zatvori sakom i promuckaj. Tako ces da izbijes CO2 koji moze gurati hidrm.pa je ocitavanje neprecizno.
Nisam znao. Otkud ti to? Sa maltexom sam radio neki starter nisam primetio. Ako je to tacno, treba meriti i preboil i tu podesiti gravitaciju, a moze i na kraju se doda prokljucala voda i podesi OG, ima kalkulatora koji to omogucavaju.
@Komi ciji si ekstrat uzeo i koliko je pakovanje? Dobro dodje za startere