Prva 3 dana babling u vrenjaci 3 put na minut... 4 dan po jednom svaka 3 min,dal je to ok ili imam negde mistejk? krausen srednji nije neki venac ,kvasac na dnu, slabo se krece, Us 05
na 6 lit piva 5 grama, og1060, rehidriran u sladovini na 20c. Zapunjenost ferm. 60% temp 18~21. Ferm u duksu... Brate šta još navesti,od podataka, obzirom da je prvi uvarak exzrakta pale ale moje vops. Da li je ok da sporo radi us05 posle 3,4 dana ?
Sve je OK, bez brige. Samo sacekaj jos 10-ak dana da zavrsi do kraja.
I jos nesto za ubuduce, ako nemas mehurice u vrenjaci, ne znaci da kvasac ne radi.
I jos nesto za ubuduce, ako nemas mehurice u vrenjaci, ne znaci da kvasac ne radi.
Ok, nego da li malo da zavrtim ferm, čisto da kvasci koji su pali krenu malo na gore, dal je to pametno?
Talog koji je na dnu je od proteina i brasna .Takodje i mrtav kvasac koji je odradio i treba da je dole.Imas sasvim dovoljno kvasca koji pliva i ne diraj nista.
Sledeci put rehidriraj u vodi koju si prokuvao 10min i ohladio na 20 stepeni. Ne treba raditi rehidraciju u sladovini.
Ostalo...ostavi i ne zabadaj nos svako malo.
Ostalo...ostavi i ne zabadaj nos svako malo.
Ljudi imam problemčić, kuvao sam prvi Porter, OG 1.066 i stavio sam jednu kesicu US05 na 15l sladovine, fermentacija je bila baš burna prvih nekoliko dana na temperaturi od 20 stepeni, nakon 2 nedelje sam otvorio fermentor i izmerio FG, fermentacija je stala na 1.030 i od tada se ne menja, u čemu je problem, šta da radim?
probao sam da malo promuvam fermentor, da nekako aktiviram kvasac, probao sam ga kad sam merio gustinu, na ukus nije loše, nije pokvareno, ali je baš slatko 

Zaustavljena fermentacija, probaj da malo digneš temperaturu, promućkaš fermentor (malo), dodaš malo novog kvasca ili da malo prokuvaš šećer i dodaš malo otopljenog šećera.