Sve te male, velike i javne tajne kod pravljenja dobrog piva.
#17292 od djuro13
26 Dec 2018 18:23
Pozdrav!

U kojem komercijalnom obliku je kod nas dostupna amiloglukozidaza i na koji način (kada u procesu, koliko...) se koristi u kućnom pivarstvu? Na netu je nalazim u obliku nekih dijetetskih suplemenata (tablete itd...)

Ideja je da upotrebimo amiloglukozidazu da još malo "osušimo" pivo, spustimo FG (kuvamo od ekstrakta, ponekad nam gustina ostane visoko - mućkanje fermentora i podizanje temperature fermentacije pred kraj nam ponekad ne upali)

Druga varijanta je poznata primjena amiloglukozidaze u pravljenju Brut IPA piva.
(ovim vrstom IPA bi se svakako bilo lijepo pozabaviti jednog dana, kada dječije bolesti prođu)

Hvala! :)
#17297 od Shone
10 Feb 2019 08:52
Nameravao da napravim pivo, od šećernog sirupa dobijenog upotrebom enzima, umesto kiselog inverta. Mislim da će to biti prvo sledeće. Trebalo bi da se koristi tokom ukomljavanja ( razgrađuje skrob ), kuvanjem sladovine bi se kasnije deaktivirala. Ne bi valjalo da zaostane u krajnjem proizvodu. Što bi se sigurno desilo ako se ubaci u toku fermentacije, e sad kako stvari funkcionišu moram da se raspitam. Inače po apotekama ima proizvoda sa tim enzimima, ali pored amilaze i amiloglukozidaza sadrže proteaze i još poneke enzime, kako bi one uticale na penu, ne mogu sa sigurnošću da odgovorim. Naše domaće pivare koriste enzime u proizvodnji komercijalnog piva. Tema jako zanimljiva, vredi probati na manju količinu. Pisaću pozdrav, za sada se drži klasike.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost