Vino, rakija, medovina, cider i ostali fermentirani ili destilovani drugari.
#3652 od Misko
13 Jan 2015 16:00
Ja sam pravio od kupovnog razanog hleba. Ni boja, ni ukus, ni miris ne lici na kupovni bip kvas. Takodje ni na ruski kupovni. Sto se tice gaziranosti ona se dobije za nekoliko dana ali se i povecava tako da posle deset ili vise dana prilikom otvaranja boce kipi kao dobro izmuckan sampanjac.
#15489 od Miodragz
09 Jul 2017 17:59
I meni je ovo interesantna tema. Vidim da je bilo nekih odgovora, ali mislim da je tema promasena. Razlog za to je sto pice koje mi nazivamo kvas nema blage veze sa onim sto se pije u Rusiji u to ukljucujuci i kvas iz kucne proizvodnje kao i komercijalni ruski kvas.

Ja sam imao prilike da kupim u prodavnici koja prodaje iskljucivo robu iz Rusije - neki oblik kvasa, ali po mom misljenju , a i ostalih koji su probali, to nije to. Pre par godina mi je u posetu dolazio jedan profesor iz Rusije i on je ocenio da je nas kvas u osnovi od crnog hleba, ali da u Rusiji nema nista ni slicnog tome i cak je bio iznenadjen da sirovina dolazi iz Rusije.

Ono sto ja znam iz lokalnih prica radnika koji su radili u BiPu (u Cacku se proizvodio kvas izmedju ostalog), smesa za kvas je dolazila iz direktno iz Rusije u nekim velikim buradima. Sadrzaj je bio nesto poput nekog gustog meda (verovatno ekstrat) i to je bila baza sa proizvodnju kvasa.

Taj kvas koji je proizvodio BiP je imao talog u flasi i sam taj talog je imao pomalo metalkast ukus, a pice je sadrzalo i mali procenat alkohola.

Kada je BiP pukao, dva tehnologa u proizvodnji kvasa su privatno napravili punionicu u selu Mrsinci kod Kraljeva. Taj kvas je bio skoro isti kao iz BiPa (bez taloga) jer je osnovna sirovina bila ista - da li su to uzeli direktno iz BiPa ili su iskoristili stare veze i to uvozili iz Rusije ne znam - u carsiji postoje obe verzije u opticaju. Medjutim posle nekog vremena ta dva lika su se posvadjali i razisli. Jedan je nastavio proizvodnju pod nazivom Nina SS, ali taj kvas nije isti kao BiPov.

U medjuvremenu BiP su nesto preuzimali radnici i pravili neku proizvodnju samostalo sto se sporadicno desava i danas, ali kvas koji sada proizvode takodje nije isti kao nekada - sada se kvas prizvodi u Beogradu.

Dakle iz prilozenog se moze zakljuciti da pice koje mi znamo kao kvas je neki crossover izmedju ruskog kvasa i neke domace recepture i procesa proizvodnje koji se u poslednjim godinama BiPa menjao. Tako da je vrlo tesko - gotovo nemoguce, naci pravu recepturu i tehnologiju proizvodnje. Pitanje je da li je neko od tih starih tehnologa uopste ziv, ali i voljan da prenese to svoje znanje dalje, a pored toga veliko pitanje je i ta Ruska baza i sta je to tacno i kako se pravi i da li se njihov proces proizvodje toga menjao u medjuvremenu (pa da je to imalo uticaj na promenu ukusa u samom BiPu) ili da li se uopste to proizvodi jos uvek itd. Dakle potrebno je saznati mnogo toga da bi se krenulo u eksperimentisanje i eventualni reverse engineering proces.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju