Sve te male, velike i javne tajne kod pravljenja dobrog piva.
#17257 od velja
28 Okt 2018 21:08
Da li je neko od vas radio ovaj eksperiment?
U jednom od brojeva BYO iz decembra 2004 objavljen je jedan jednostavan eksperiment koji moze da nam ukaze na higijenu i eventualne propuste u odrzavanju higijene kao i potencijalne infekcije u odredjenim fazama proizvodnje piva.
Ogled je jednostavan. Treba uzimati uzorke sladovine i piva i posmatrati nekoliko dana da li ce doci do pojava neke infekcije. Tako mozemo da primetimo gde su slabe tacke i da poboljsamo higijenu u toj fazi.
Potrebno je da se koriste sterilne bocice (ja sam koristio plasticne, koje se koriste za analize) a mogu i da se otkuvaju teglice.
Ja sam uzeo tri uzorka: Ocedjene sladovine iz mash tun-a , skuvane sladovine i sladovine zasejane kvascem.
Sladovina iz mash tun-a je vec sutradan pokazala stvaranje bele skrame po povrsini da bi posle 2-3 dana toga bilo 5-6mm. Skuvana sladovina posle 7 dana nije pokazala nikakve znakove promene (slika u prilogu je od danas). Takodje nisam zapazio nikakve negativne promene ni u trecem uzorku ni po izgledu ni mirisu.

#17259 od civi
29 Okt 2018 10:18
Vrlo interesantna tema i experiment. Reci samo jesi li nakon uzorkovanja odmah zatvoriobočice i na kojoj temp si ih držao.
#17260 od velja
29 Okt 2018 10:39
Bocice treba ovlaz zatvoriti, prakticno samo poklopiti ili staviti alu foliju. Znace ne zatvarati poklopce hermeticki. Sto se temperature tice, drzao sam na sobnoj temperaturi koja je oko 25°C iako kazu da bi trebalo da bude od 27 - 32°C.
Ono sto me je nagnalo da uradim ovaj eksperiment je to sto ja kuvam u jednoj pomocnoj prostoriji u kojoj nisu bas uslovi adekvatni za pivaru pa da vidimo gde smo!
Prvi uzorak je vrlo brzo pokazao znake infekcije. Da li iz vazduha ili slada ili cega vec, pojavila se bela skrama za dan-dva iako je ukomljavanje svakako bilo iznad 60°C sto je temperatura pasterizacije u trajanju od 90min.
Drugi uzorak pokazuje "stanje" creva za pretakanje iz mash tun-a ili kante, posude za kuvanje, hladnjaka filtera za hmelj, slavina i eventualne kontaminacije iz kapljica pare koje padnu u sud za kuvanje.
Treci uzorak pokazuje da li infekcija dolazi od creva za pretakanje,fermentora, pribora za aeraciju i kvasca. Kvasca narocito ako se koristi stari kvasac. Ako se javi promena, moze jos ponegde da se rasclani ali i to je dovoljno.
U clanku pise da ima jos jedna faza a to je da se ubaci neki fungicid, mislim, koji ce da pobije kvasce pa da se posmatra ta situacija.
#17261 od geogolic
29 Okt 2018 10:47
Свака част Вељо, одличан експеримент, мало да живне форум, браво!
#17263 od civi
29 Okt 2018 13:34
Sladovina je jako pogodna za razvoj mikroorganizama, nisam siguran da li je i bilo inficirano ili se naknadno zapatilo iz vazduha jer nije bilo zatvoreno. Kako je razvoj bakterija moguć i bez vazduha treba videti isti uzorak kada je pritvoren i kada je potpuno zatvoren šta će se desiti. U svakom slučaju odlična ideja i primeniću i ja ovaj eksperiment.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost